Nummer tien voor VV Zuidhorn; ‘Ze zijn nog niet van Opende af’

STREEK – De euforie bij FC Grootegast is weer weg na het puntverlies bij Anjum. Zuidhorn schreef de tiende zege in de boeken. Niekerk nam revanche voor de zeperd van vorige week (zie verslag elders in dit nummer). Opende leeft weer op: ruime 4-0 zege. De wedstrijden van De Lauwers,FC LEO, Surhuisterveen en Eenrum werden afgelast.

Buitenpost kende weinig problemen met Groen Geel dat nog wacht op dubbele punten. Simon Schreiber scoorde twee keer namens de Blauwkes. Dorian Berisha en Joop Pijnacker maakten de vier vol: 4-1. ’t Fean ’58 werd thuis geen revanche gegund na de 0-4 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Zeerobben. Het was een kansloze missie op ‘t Ketting. Na vijf minuten stond het al 0-2. De teruggekeerde doelman André de Graaf voorkwam een verdere, desastreuze achterstand. De ploeg van trainer Yko de Boer knokte er wel voor, maar het klassenverschil was te groot: 0-5. Jawel, de tiende overwinning voor Zuidhorn! De promovendus versloeg Hardegarijp met nipte cijfers: 3-2. Het was een enorm spannend treffen- van de eerste tot de 95e minuut- op het Joh. Smitpark. De eindstand werd bij rust bereikt. Zuidhorn kwam met 0-1 achter. Jos Schultinga en Laurens Bloem draaiden de boel om: 2-1. Jaap Jacobs zorgde voor nog meer opluchting: 3-1. De Friezen kwam toch nog een keer terug. “Het dubbeltje viel weer eens de goede kant op”, zag Kees Bouma tot zijn genoegen. Anjum wilde stunten tegen koploper FC Grootegast. En daar leek het ook op uit te draaien, want na tien minuten stond het 2-0. Net voor rust verkleinde Rick van Dellen de achterstand. Tien minuten voor tijd reageerde Chris Smedes alert op een schot van Bouwe Pompstra: 2-2. “Ik heb de jongens genoeg gewaarschuwd na Marum. Onbewust sluipt er toch gemakzucht in. En dat moet je niet doen tegen een Anjum dat er bovenop zat”, aldus Johannes Douma, die het tevens knap vond dat de 2-0 achterstand weg werd gewerkt. Grootegast is nog niet van Marum af dat Stiens van zich afschudde. Grijpskerk speelde een beetje mat tegen RWF en te weinig naar dezelfde kleur. De Friezen namen een 1-0 voorsprong. Grijpskerk was niet bij machte iets recht te zetten. Het werd zelfs 2-0. “En dan sta je als trainer machteloos”, weet Mark Kroese. “Er stonden acht spelers onder de 21 jaar in het veld. Het is de jeugdigheid, die alle kant op kan vliegen. We moeten de rug dan maar rechten tegen Kollum. Jammer, we deden mee bovenin. Voorlopig zitten we in de wachtkamer en dan wil je ook een keer aan de beurt zijn.” Het duel FC LEO-Wykels Hallum werd voor de verandering afgelast door de scheidsrechter. “Wij hadden het veld zelf gekeurd. De A-junioren hadden er op gespeeld. Het lag er goed bij. Leek. De scheidsrechter vond het veld te gevaarlijk voor de spelers. Sommige plekken waren drassig en het was te zien dat er diepe gaten in het veld zaten. Achteraf vraag je je af of het verstandig was om de A-junioren erop te laten spelen. Het beleid van de KNVB, om niet tot algehele afgelasting over te gaan, heeft er ook mee te maken. Je wilt bijblijven met het aantal wedstrijden.”, aldus voorzitter Arjen Fledderman. Opende boekte een nuttige zege op Friese Boys. “Dat hadden we nodig. Maar ondanks de 4-0 ging het niet van een leien dakje”, sprak leider Jan Dikkers. De gasten waren veel beweeglijker en beter bewust waar het om ging. Desondanks opende Opende de score. En wel dankzij een magistrale vrije trap van Jarno Westerhof, die de keeper niet gezien heeft. Friese Boys had veel energie verspeeld en dat speelde Opende in de kaart. Hendrik de Zwart begon aan zijn ongeveer achtste leven. Zijn bekende sleur en stoorwerk had weer het nodige effect. De andere, bonkige spits, Henk Veenstra scoorde twee keer en De Zwart maakte er 4-0 van. “Ze zijn nog niet van Opende af”, balt Dikkers de vuisten. Aduard 2000 deelde in Oethoezermaaidn de punten met De Heracliden. Er werd niet gescoord in het Hoge Noorden. Aduard speelde prima tot het zestienmetergebied, in de laatste fase was het onrustig. Aduard had wel het meeste recht op een punt. “Ik ben redelijk tot goed tevreden, op de punten na”, was de conclusie van Rob Vliek. Het dit jaar jubilerende GSVV (de club is in voorbereiding op het 50-jarig bestaan) wisselde van plaats met VCR. GSVV dankte de zege vooral aan Wichard Alink, die beide treffers voor de rood-witten scoorde. Door de 2-1 winst van de formatie van David Kloosterman is er weer alle kans om degradatie te ontlopen. OKVC won opnieuw. Doordat ook OKVC door de griepepidemie geveld werd moest er nogal wat geschoven worden. De hardnekkige ziekte ging aan middenvelder Edwin Sieperda voorbij die net als vorige week trefzeker was en vlak voor de rust de winnende maakte. Doelman Marko van der Zijl hield andermaal zijn doel schoon: 1-0. Oldehove Kommerzijl Voetbal Club klom door de zege naar plek vijf. Het volgende doel is de derde plaats. Zeester speelde voor de tweede keer gelijk en wel tegen het hoog genoteerde Kootsertille. Marco Dijkstra doelpuntte voor de rood-witten. Met nog drie punten achterstand komt nummer negen Drogeham in het vizier. VVSV’09 draagt de rode lantaarn. De Kobaltblauwen waren een uur opgewassen tegen Noordbergum. Toen was de koek op en liepen de gastheren uit naar 4-0. “Uitjanken en op naar- in Ulrum wel te verstaan- Ezinge”, blijft Jaap van der Ploeg de moed erin houden. Een week na het carnaval was het geen feest voor de neutrale kijkers bij VVK-Kloosterburen. De Westerkloosters stonden vier minuten voor tijd met 2-0 achter en maakten de achterstand weer goed. Twee kansen in de tweede helft leverden twee doelpunten op. Peter Reitsma en Jasper Wiersum waren de makers. “Een slechte wedstrijd spelen en dan toch nog op 2-2 uitkomen”, stemde leider Hans Bolt toch tot tevredenheid. Kloosterburen staat vijfde. GVB werd op een grote nederlaag getrakteerd door Bakkeveen. “Maar zo goed was Bakkeveen niet. Alleen wij gaven vijf cadeautjes weg (inleveren bij de tegenstander, verkeerd terugspelen). Zo’n dikke uitslag had niet gehoeven”, vond Sjoerd Visser die erkent dat het meespeelt dat dit het laatste seizoen voor voetbalclub GVB is. “We willen het seizoen nog wel afmaken”.