Zinderende overwinning ’t Fean ’58; Grijpskerk hangt aan zijden draadje

||
|| Foto: ||

Voetbaloverzicht

STREEK – ’t Fean ’58 boekte een nipte, nuttige en vooral zinderende overwinning op Kollum: 5-4. Grootegast gleed verrassend onderuit in Dokkum. Grijpskerk verloor van Marum en glijdt af naar een degradatieplaats. In de vierde klasse B blijft LEO op kampioenskoers. Opende staat nog altijd op een promotieplaats. Beide clubs wonnen. Niekerk was vrij. Zondag werd het duel Fochteloo-Surhuisterveen afgelast. Kloosterburen verslikte zich voor de tweede keer in Tynaarlo: 3-3.
Buitenpost ging op het eigen De Swadde verrassend kopje onder tegen Viboa, dat het hoofd nauwelijks boven water kan houden (helemaal onderaan). Het was de wedstrijd van de gemiste kansen voor Buitenpost dat tegen de verhouding op een 0-2 achterstand werd gezet bij twee uitbraken. De Blauwkes konden dit niet recht zetten en misten zelfs nog een penalty.  ’t Fean ’58 won de streekderby van Kollum op spectaculaire wijze. De Feansters liepen in de eerste helft naar een ruime 4-1 en leek het duel beslist. Na de pauze kwam de hekkensluiter sterk terug en na de 5-4 kon het nog alle kanten op. ’t Fean ’58 hield stand en is door de zege kansrijk voor rechtstreekse handhaving.  In 3B liet Grootegast zich verrassen door Dokkum. In het eerste half uur was niet bij de les en kwamen de bezoekers op een 2-0 achterstand. Ondanks enkele opgelegde kansen bleef Grootegast tegen een achterstand aankijken en die kon niet worden weggepoetst: 2-1. “We zijn finaal door strijd overlopen. In deze fase kun je geen ‘tikkie takka’- voetbal spelen. Tegenstanders willen winnen van de koploper en moeten punten pakken. Daar moet je als kerels tegenoptreden en daar zijn deze jongens zich niet van bewust.”, zegt Johan Wardenier Grootegast blijft nog wel koploper. Grijpskerk verloor de belangrijke streekwedstrijd van Marum. Grijpskerk kon een groot deel van de eerste helft nog mee en kwam vervolgens op achterstand. De gehavende rood-witten kwamen kwaliteit te kort om dit recht te zetten. Het werd uiteindelijk 0-3. Met nog zes wedstrijden te gaan weigert Henk Buikema de handdoek te gooien. “Komende week zijn we vrij. Daarna verwacht ik ook weer enkele spelers terug.” Zuidhorn won probleemloos van Stadspark, dat een zwakke indruk maakte. De gasten hebben in het eerste deel geen kans gehad. In de tweede helft nam Zuidhorn afstand dankzij Laurens Bloem (strafschop) en Tom Meijer: 2-0. Aduard 2000 schoot uit de slof tegen Godlinze, dat met elf spelers kwam en er tien van over hield. Het was de wedstrijd van Jeffrey Eggens die eerst op de bank werd gehouden en daardoor op scherp werd gezet. Eggens had een groot aandeel in de 5-1 zege. Reserve-doelman Klaas Cruiming stopte nog een elfmeter. FC Grootegast leed schipbreuk in Dokkum: 2-1. FC LEO had in alle opzichten het geluk van de koploper tegen VCR, dat klasbak Abe Dreyer weer in de gelederen had. VCR was in het eerste part de overheersende ploeg. Het was een wonder dat LEO de rust haalde met 0-0. Een geweldige afstandspoeier- meter of 45-  van Rick Koster bracht de kentering. De Leensters werden scherper. In een fase waarin het heen en weer ging, was het uiteindelijk Stan Buikema met een ongelukkig genomen hoekschop, die in eigen doel werd gewerkt: 2-1. Opende blijft nummer twee, na de minieme winst op Friese Boys. In de eerste helft waren de gasten iets beter en feller. Eppie Pijpker voorkwam met een redding een achterstand. In de tweede helft faalde Mark Koop in een uitgespeelde kans. Een kwartier voor tijd kopte Wietse Eringa een hoekschop van Klaas Graansma in de netten: 1-0. Opende komt zo een stapje dichterbij promotie, al neemt niemand in het Peender kamp dit woord al in de mond.  De Lauwers won in het niemandsland bij het Bergumer meer, van Suameer. Hedman Vellenga werd matchwinner. De blauw-witten waren voetballend beter, terwijl Suameer sporadisch aandrong. De Lauwers krijgt de komende tijd een zwaar programma met een midweekse wedstrijd. “Daar kunnen wij niets aan doen, maar we hebben er wel mee te maken”, aldus Gerlof Kootstra, de man met de kernachtige uitspraken. ASC’75 werd in ‘Easternijtsjerk’ met moeite verslagen door het plaatselijke Ropta Boys, dat in de eerste helft een 2-0 voorsprong nam. ASC gaf flink tegengas, kreeg kansen en had pech met beslissingen van de scheidsrechter. Zelfs na de 3-1 streed ASC met volle overgave. Het leverde niets op. De Achtkarspelen-strijd tussen GSVV en Drogeham werd een victorie voor Gerkesklooster/Stroobos. In een evenwichtige strijd bleek GSVV de gelukkigste. Jorrit Halma nam in de eerste helft met een rake kopbal de enige treffer voor zijn rekening. Het was een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. OKVC won voor de vijfde achtereenvolgende keer. Tegen laagvlieger Velocitas werd het slechts 1-2. ‘Olhoof’ nam gelijk de touwtjes in handen, maar het duurde lang tot de 0-1 viel (Sander de Boer).  In plaats van doordrukken, remde OKVC af. In de tweede helft scoorde Danny Mollema dan de verlossende 0-2. Het werd echter nog penibel nadat de stadjers de 1-2 op het bord zetten. OKVC hield de punten binnenboord en blijven in de subtop. VVSV’09 versloeg in een attractieve pot Stedum: 4-2. Het was een duel met een regen aan kansen, waardoor het net zo goed in 9-9 had kunnen eindigen. Jaap Tuma (twee), Jaap Bremer en Vince van der Veen scoorden namens VVSV’09. Drie goals kwamen tot stand uit corners. Zeester pakte voor het eerst sinds november vorig jaar weer een punt. Een knappe remise ook nog eens, tegen TLC, de nummer zes. De ‘zeesterrren’ kwamen zelfs met 1-0 voor en leken de strijd bij 2-1 toch te verliezen. Een benutte strafschop, vlak voor tijd, betekende alsnog 2-2. Doelpuntenmakers Zeester: Rick Tolsma en Cees de Jong. Zondag verslikte Kloosterburen zich weer in Tynaarlo. Na de 4-4 in het Drentse werd het aan de Westerklooster 3-3. Kloosterburen stond op een riante 3-1, maar liet de gasten terugkomen tot 3-2 en in de tweede helft werd het zowaar gelijk.  Aanvoerder Bert Mennes: “Het ligt niet aan Tynaarlo, het was gewoon slecht van onze kant. In de tweede helft ging alles mis. Het was ver beneden peil. En het is nog een wonder dat we niet verloren hebben doordat Tynaarlo vier keer alleen voor de keeper kwam.” SVZ profiteerde optimaal en won. GVB kon Houtigehage niet bedwingen. GVB kwam met 1-0 voor via Frank Veening. De tien van Houtigehage in de tweede helft bleken in het nadeel voor de elf spelers van GVB. “Zij zetten een tandje bij en wij zakten als een plumpudding in elkaar. Achteraf mogen we blij zijn dat het 1-1 is gebleven”, aldus Bart Leistra. Zuidhorn, dat vorige week maar net won van Harkstede, verpulverde Froombosch. Het was een eenvoudige klus voor de groenhemden, die na veertig minuten al met 4-0 leidden door doelpunten van Douwe Visser, Leon Koek en twee keer Ronnie Scheringa, die na rust ook de 5-0 maakte. “In de tweede helft waren we te veel uit op eigen succes”, verklaarde Sjaak Nap dat een monsterscore uitbleef. Voor middenmoters Eenrum en BATO stond meedoen in de strijd om de tweede periode op het spel. Op de zware klei, in de regen, trokken de Winschoters aan het langste eind. Beide ploegen kregen gedurende de wedstrijd ongeveer evenveel kansen, maar waar de bezoekers er in slaagden het net te vinden, één maal voor rust en uit de enige kans na rust nogmaals één keer, faalden de Marnebewoners. De roodbaadjes kunnen zorgeloos het seizoen uitspelen, hopelijk nog de nodige puntjes meepikkend.