Desastreuze nederlaag ’t Fean ’58; Fc. Grootegast op karakter langs Wykels

Voetbaloverzicht

STREEK – ’t Fean ’58 verloor weer een belangrijke wedstrijd. Maar de 8-0 bij Be Quick Dokkum mag desastreus genoemd worden.  Ook verlies voor Buitenpost (zie verslag elders) en Niekerk. Grootegast (met moeite), Opende en Zuidhorn wonnen. Dat geldt ook voor FC LEO dat bovenaan blijft. Het duel Godlinze-Grijpskerk werd wegens de slechte toestand van het veld als enige in de streek afgelast. Kloosterburen had een volledige off-day tegen Zuidhorn dat met maarliefst 8-1 won.
’t Fean’58, dat een opleving kende in Rijperkerk, heeft zich weer lelijk in de nesten gewerkt na de 8-0 nederlaag bij Be Quick Dokkum. De ploeg van Yko de Boer werd volledig overklast. Na een half uur was de wedstrijd al gespeeld: 4-0. De Feansters wisten geen kans te creëren. In het tweede deel kwam ’t Fean’58 iets beter in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. De productie van Be Quick stokte even, in de laatste tien minuten werd nog drie keer gescoord: 8-0. De Feansters liepen verder geen schade op, doordat ook de andere onderste ploegen verloren. Maar het vervloekte degradatiespook blijft dichtbij.  In 3 B had trotse koploper Fc Grootegast het lastig met Wykels Hallum. Het werd 2-1. Het hield niet over. “Nee, zeker ook niet door de zeven invallers”, sprak ‘trainer van de regio’ Johan Wardenier. “Maar de jongens toonden zoveel inzet en hadden de intentie om te voetballen, waardoor ik blij ben met de nipte zege”. De 1-0 van Bert Beute kwam uit de lucht vallen. De Friezen probeerden met fysiek geweld het befaamde voetbal van de gastheren te ontregelen. Het leverde slechts de 1-1 op. Vlak voor tijd scoorde Stefan van Leeuwen de winnende. Ook ONT won maar net, zodat de titelrace onveranderd blijft. Erik Beeftink scoorde geen hattrick, maar wel alle drie doelpunten voor Zuidhorn tegen Helpman. Het was een ‘regelmatige’ zege voor de groenhemden, die door de gunstige uitslagen van de concurrenten weer een stap in de goede richting hebben gezet. Komende zaterdag is de derby tegen Aduard 2000 en dat is een wedstrijd op zich. Voor datzelfde Aduard  betekende de 2-3 tegen VV Groningen de eerste thuisnederlaag Een pikant duel, gezien door de ogen van ex-Aduard-verzorgster Monique van de Kerkhof. “Ik voel me hier nog wel thuis, want ik zit hier nog”, zei Van de Kerkhof, ver na de wedstrijd.  “Het was een raar potje. Het eerste schot op doel van VVG was meteen raak. VVG kwam op 0-2, waarna door persoonlijke fouten het Aduard in de wedstrijd hield. “Het was vechtvoetbal van heb ik jou daar”, zag de verzorgster.  Aduard kwam niet verder dan 2-3.  “Gescoord door de keeper van VVG, al zat Wessel er ook aan”, doelde ze op Wessel Wierenga van Aduard, die ook de 1-2 op zijn naam schreef.  Periodekampioen FC LEO blijft de lijst aanvoeren in 4B na de 3-1 zege op Friese Boys. De Leensters hadden in het eerste bedrijf een groot overwicht tegen een verdedigende thuisclub, die wel op voorsprong kwam door onoplettendheid. Na rust een prima spelend LEO, dat de wedstrijd volledig omdraaide. Marco Rietema, Rowan Rozema en Rick Koster waren de producenten.  Opende blijft tweede, de plaats die recht geeft op rechtstreekse promotie. De Peendermantsjes hebben het altijd lastig met het stugge Anjum, dat Opende in de stand op de hielen zat. De eerste helft was ronduit saai en ‘lauw’ van de kant van Opende. Opende sloeg meteen na rust toe en liep snel naar 1-3. Het werd 2-4. Mark Koop scoorde twee keer. Doordat ook Friese Boys verloor heeft Opende de tweede stek stevig in handen. Niekerk speelde tegen Suameer, een volgens Sjoerd Visser ‘ploeg van niks’. Maar Niekerk kreeg helemaal niets. “De instelling was 0,0, 100 procent verschil met vorige week. Doordat Jeroen Beerlings geschorst was mis je iets, dat is duidelijk”. Vlak voor rust werd het 0-1 door een strafschop. Diep in de tweede helft liep Sumer uit naar 0-2. We hebben er niks tegenover kunnen zetten: 0,0”.  Er viel bitter weinig te beleven op het koude ‘nieuwe’ ‘t Meertenust, waar De Lauwers met 0-1 de boot inging tegen Ropta Boys. Het was een echt een wedstrijd van ‘wie scoort, gaat met de drie punten vandoor’.  De winnende viel uit een vrije trap, ver in de tweede helft.  ASC’75 kreeg te weinig tegen VCR. Op Easterbuorren was de thuisclub sterker en kwam tegen de verhouding met 0-1 achter. Tamme de Boer trok de zaak gelijk. In de tweede helft moest ASC met tien man verder vanwege een rode kaart voor  Jelmer Sijens. Het bleef bij 1-1.  GSVV- eindelijk weer in actie nadat de derby tegen ASC werd afgelast- kwam net tekort in Twijzel: 2-1.  Gerrit Jagersma doelpuntte voor GSVV. Ook de eerste wedstrijd verloor de ploeg van ’t Kleaster. VVSV’09 speelde een leuke thuiswedstrijd tegen ZEC, maar kreeg geen volledige beloning  Nadat de gastheren verrast werden door een verre ingooi (0-1), dicteerden de kobaltblauwen de hele eerste helft. Het duel werd even drastisch omgedraaid door doelpunten van Hans Stegstra, Jaap Bremer en Rick Meijer: 3-1. Vlak na rust toch weer een tegentreffer en een kwartier voor tijd zelfs de 3-3. Net als de uitpartij moesten de punten worden gedeeld.  OKVC was buurman Ezinge ruim de baas. Op een sfeervol sportpark Feerwerd kwamen de bezoekers al vroeg op voorsprong dankzij Sander de Boer. Een juweeltje van Pieter Sieperda betekende nog voor rust de bevrijdende 0-2. Na rust bepaalde Edwin Slopsema de eindstand op 0-3. De scheidsrechter trok in de keiharde derby liefst tien gele en twee rode kaarten. OKVC heeft de weg naar boven weer gevonden.  Hekkensluiter Zeester hield de schade beperkt bij Haulerwijkse Boys. De rood-witten namen zelfs brutaal de leiding. Maar nog voor rust werden de rollen omgedraaid en werd de eindstand bepaald op 3-1. Kloosterburen-Zuidhorn werd een eclatante en monsterachtige 1-8. “Het was een complete offday waarin we op alle fronten tekort kwamen en deze afstraffing over ons heen kregen. Volgens sommige kenners was dit de traditionele carnavalsdip dus laat ik dat voor een keer maar gebruiken als excuus”, beschouwde de inmiddels weer lachende Willem Pettinga dit maar als incident. Het doelpunt van Kloosterburen kwam op naam van Marcel Remeijn. Voor Zuidhorn betekende de 8-1 een verbetering van het seizoensrecord. Vorige week wonnen de groenhemden met 6-2. De monsterzege brengt Zuidhorn ook weer steviger in de subtop. Lijstaanvoerder Surhuisterveen liet opnieuw een punt liggen. In eigen huis bleek Boornbergum gelijkwaardig: 1-1. De Walden profiteerde van het puntverlies. De voorsprong is teruggebracht tot vier punten. Komende zondag wordt het interessant want dan staat De Walden-Surhuisterveen op het programma. GVB bewees de streekgenoot dus geen goede dienst en verloor met 4-0 van de Walden. Voor de Grootegasters dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. Eenrum, op bezoek bij TLC, deed zich in de eerste helft zelf de das om. Slordig in de passing, slap in de duels en veel te afwachtend spelend, gevoegd bij pech: Ronald Hamminga liep een zware enkelblessure op, terwijl Milan Rutkowsky en Tim Veenstra lat en paal raakten. De thuisploeg wist wel te scoren; twee maal. Na rust voetbalden de roodbaadjes stukken beter, maar onfortuin en onmacht stonden treffers in de weg. Vlak voor tijd werd het uit een strafschop nog 3-0.