Topdag voor Harkemase Boys, pak slaag voor ASC’75

Nieuws

Amateurvoetbal

REGIO – Harkemase Boys is nog volop in de race om de titel in de Hoofdklasse. Zaterdag werd gelukkig met 2-1 gewonnen bij Flevo Boys, terwijl koploper ACV twee punten liet liggen bij Drachtster Boys. Minder vreugde was er bij ASC’75. De ploeg uit Augustinusga verloor met liefst 9-0 van FC Grootegast.
Harkemase Boys kreeg in Emmeloord de eerste helft bijkans voetballes van een ontketend Flevo Boys. De thuisclub was heer en meester en reeg de kansen aaneen. Een 3-0 ruststand was logisch geweest. Toch wist Flevo Boys via Aran Nijboer slechts een keer te scoren: 1-0. Na de rust waren de rollen gek genoeg omgedraaid. De Boys kregen controle en maakten snel na rust de gelijkmaker via Klaas Schotanus. Invaller Gersinio Constantia werd uiteindelijk de gevierde man door in de tachtigste minuut de 1-2 te maken. In de eerste klasse kreeg Buitenpost verrassend een pak slaag bij Omlandia in Ten Boer (4-0) en pakte BCV een puntje tegen PKC’83. Met dat puntje mocht de ploeg van trainer Uilke Damstra beslist niet klagen. De gastheren uit Groningen waren grote delen van de wedstrijd beter en kregen ook veel meer kansen dan BCV. Als zo vaak dit seizoen toonde BCV zich echter uiterst effectief. Na een 1-0 achterstand maakte Joeke de Vries de gelijkmaker en ging BCV toch gewoon weer met een punt richting Bergum. Trynwalden is hekkensluiter in de tweede klasse na de 2-1 thuisnederlaag tegen Waterpoort Boys, tot aan zaterdag hekkensluiter. De gasten uit Sneek wonnen volkomen verdiend van een pover spelende thuisclub. Na de 0-1 werd het door Stielstra wel weer gelijk, de bezoekers bleken de langste adem te hebben. Door de nederlaag lijkt de tweede achtereenvolgende degradatie van Trynwalden er aan te komen. Of er moet heel snel iets veranderen bij de ploeg van trainer Van de Kamp. ’t Fean’58 leed een zure nederlaag bij Leeuwarder Zwaluwen. Het duel was in balans en de gasten uit Surhuisterveen verdienden zeker een punt. Via Imani Mchimbwa kwamen de bezoekers voor rust op een 1-0 voorsprong. Dat was ook meteen de ruststand. Na de thee maakten de Leeuwarders gelijk en daarna kregen de bezoekers een uitgelezen kans om weer op voorsprong te komen, Auke van der Wal miste echter een strafschop. De thuisclub wist daarna alsnog de amper verdiende 2-1 te maken. In de slotfase kregen de gasten nog kansen genoeg op de 2-2. Het mocht echter niet zo zijn. Kollum boekte een mooie 4-2 zege op Blauw Wit’34. Basis voor de zege werd in de eerste helft gelegd, toen het door twee goals van Joop Pijnacker 2-0 stond. Na de rust gooiden de gasten alles op de aanval en was Kollum aangewezen op countervoetbal. Na de 2-1 werd het door Marinus Hoekstra 3-1. Toch kwamen de bezoekers weer terug: 3-2. In de zinderende slotfase maakte Pijnacker zijn derde en besliste daarmee de wedstrijd: 4-2. Ondanks een treffer van Johannes Meijer verloor Rijperkerk op eigen veld met 4-1 van Heerenveense Boys. Door de zoveelste nederlaag is Rijperkerk afgegleden naar de twaalfde positie op de ranglijst.Be Quick Dokkum herstelde zich goed van de nederlaag van vorige week tegen Hardegarijp. In Halllum werd met 3-2 gewonnen van Wykels Hallum. Voor de rust leek het er niet op bij de gasten, die tegen een 2-0 achterstand aankeken. Na de rust gingen alle remmen los. Er werd volop druk gezet en de thuisclub kwam er niet meer aan te pas. Door goals van Sybren Oegema (2) en Rudolf Banga werd het terecht alsnog 2-3. Rottevalle en WTOC speelden met 0-0 gelijk. En het was ook zo’n typische 0-0 wedstrijd, waarbij er voor de toeschouwers bijzonder weinig te genieten viel. Beide keepers hoefden amper handelend op te treden. Door de remise steeg WTOC wel twee plekjes op de ranglijst, dat dan weer wél. Ternaard verloor op eigen veld met 3-1 van Ropta Boys. De zege van de bezoekers kwam moeizaam tot stand. Via een gelukkige treffer van Keegstra kwam de thuisclub op 1-0. Vlak voor rust moest Ternaard echter met tien man verder (rood Wietse Sipma) en kregen de gasten een strafschop. Edwin de Vries benutte die elfmeter: 1-1. Ba de rust kwam Ternaard er niet echt meer aan te pas. Via Simon Dijkstra werd met 1-2 en Meindert Meindertsma besliste de wedstrijd: 1-3. ASC’75 moest zaterdag op bezoek bij FC Grootegast. De bezoekers kwamen er geen seconde aan te pas en verloren met liefst 9-0. Bij rust was het al 4-0 voor de thuisclub, dat in Rick Buma de scherpschutter had. Hij maakte namelijk drie goals. Anjum boekte op eigen veld een mooie en overtuigende zege op GSVV. Het werd 5-0 en dat was volkomen terecht. Bij rust was het al 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Pope Bauke Holwerda (2), Sietze Jansma, Wiebe Wessel; Bos en Raymond Braaksma. Friese Boys leed op eigen terrein een 1-2 nederlaag tegen De Lauwers. De zege voor de gasten was amper verteerbaar voor de thuisclub, die eigenlijk de gehele wedstrijd beter was. Toch kwamen de counterende gasten via Wouter Broers en Sander Wilpstra op een 0-2 voorsprong. Na de 1-2 van De Vries probeerde Friese Boys echt alles. Er werden ook voldoende kansen gecreëerd, maar de bal wilde er simpelweg niet in. Oostergo uit Ee had uit bij VCR helemaal niets in de melk te brokkelen. De titelkandidaat won gemakkelijk met 6-0. Plaaggeest voor Oostergo was Rienk de Haas, die liefst vijf van de zes treffer maakte. Op zondag kwam er een einde aan een mooie reeks van Bergum. Op eigen veld bleek GRC Groningen afgelopen zondag met 1-0 te sterk. Gezien het spelbeeld had er meer ingezeten voor de ploeg van Jan Bruin. Daar waar Vrouwe Fortuna de afgelopen weken wel op de hand van de ploeg uit Bergum was, lukte het nu allemaal net niet. Trynwalden verloor ook, met 2-0 uit bij Geel Wit. De treffers van Lucas Brouwer en Siard Bonthuis werden in de tweede helft gemaakt. De gasten kregen zeker ook kansen, maar doelman Pieter Smit van de thuisclub bleke in uitmuntende vorm. Harkema Opeinde verloor teleurstellend met 4-2 in en tegen Dronrijp. De bezoekers speelden een zwakke wedstrijd – zeker in de beginfase- en kwamen dat begin nooit meer te boven. Jordi Metz en Wesley de Vries maakten de doelpunten. Naast de nederlaag kreeg de ploeg ook nog een handvol gele kaarten. Surhuisterveen tenslotte, speelde knap met 1-1 gelijk tegen runner-up Zwaagwesteinde. Huitema scoorde namens de strijdende thuisclub.