‘Het moet geen steriel en strak gebouw worden, want dat past niet bij ons als school’

Afbeelding
Nieuws

GRIJPSKERK - Het Lauwers College Grijpskerk krijgt een nieuw schoolgebouw. De middelbare school aan de Reitsema Burchtstraat in Grijpskerk waar leerlingen de niveaus vmbo tot en met vwo kunnen volgen, kampt al jaren met ruimtetekort. Het was een tijd onzeker waar en of er gebouwd kon worden, maar inmiddels is er groen licht gegeven. Locatie directrice Judith Veldhuis is er blij mee: ‘We hopen dat de bouw nog in 2024 van start kan gaan.’

De vraag voor een nieuw schoolgebouw, komt vanuit structureel ruimtetekort, vertelt Veldhuis. ‘We hebben te maken met een stabiele instroom van leerlingen en dan is er op een gegeven moment geen ruimte meer. We hadden op basis van 260 leerlingen al een ruimtetekort van 1000 vierkante meter. Nu zitten we op ruim 300 leerlingen. We zouden hier best willen blijven, maar we zitten midden in een woonwijk en kunnen geen kant op. Dus vandaar was nieuwbouw de enige optie.’ 

De beoogde locatie voor het nieuwe gebouw ligt achter de Bokkediek, bij de sportvelden. Het was eerst spannend of dit door kon gaan, omdat er een roekenpopulatie zat. ‘Het was een verassing toen we bezig waren met het zoeken naar mogelijke locaties’, begint Veldhuis. ‘Er waren niet zoveel opties in het dorp, dus we kwamen al snel bij de sportvelden uit. Toch hebben we nu te horen gekregen dat er gebouwd kan worden. Er zitten wat voorwaarden aan door de roeken, maar er kan gebouwd worden.’

Inmiddels heeft de school een architect geselecteerd die bezig is met een ontwerp. Het hele team is hierin betrokken, vertelt de locatie directrice. ‘Ik kan mijn werk best doen vanuit een kantoortje, maar mijn collega’s en docenten weten wat voor ruimte er voor hen en de leerlingen nodig is. Zo hebben we bijvoorbeeld intensieve begeleiding voor leerlingen met een individuele coach. Wekelijks vinden daar gesprekken voor plaats. Dat kan vaak wel op de gang of in een leeg lokaal, maar soms zijn het onderwerpen waarvoor het prettiger is om in een aparte ruimte te zitten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor oudergesprekken. Het zou fijn zijn als daar een gelegenheid voor is in het gebouw. We hebben ook een time-out voorziening met pedagogisch medewerkers voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Die staat nu buiten in een unit, maar het zou mooi zijn als dat ook onderdeel wordt van de school. Zo kijken we dus wat wij belangrijk vinden en wat voor gebouw daarbij past.’

De pauzes op de middelbare school zijn op dit moment opgedeeld tussen onderbouw en bovenbouw. Dat zou de school ook graag anders zien. ‘Het mooie van ons onderwijs is dat wij alle niveaus in één gebouw aanbieden. Dat is ook hoe de maatschappij werkt, dat je allemaal naast elkaar leeft’, vertelt Veldhuis. ‘Ik zou het daarom mooi vinden als de kinderen met z’n allen pauze kunnen vieren. Dus onderbouw en bovenbouw door elkaar. Het zou fijn zijn als daar dan ruimte voor is’. Het bouwplan zal zoals het nu lijkt in februari bekend worden gemaakt. ‘Er is mij verteld dat alles heel snel gaat en ook dat het goed gaat. In de planning staat dat er aan het einde van dit jaar of aan het begin van het nieuwe jaar al kan worden gestart met de bouw.’ 

Op dit moment is het Lauwers College in Grijpskerk rond de 1600 vierkante meter groot. Het nieuwe gebouw zal bijna dubbel zo groot worden, namelijk rond de 3200 vierkante meter. Om de periode totdat het nieuwe gebouw er staat te overbruggen, zijn er sinds september noodlokalen neergezet. Acht units staan op de parkeerplaats van de voetbalvereniging. ‘We hebben ervoor gekozen om bepaalde docenten een dagdeel op die locatie neer te zetten. De leerlingen gaan dus heen en weer. Het is ongeveer vijf minuten fietsen en tien minuten lopen, dus het is goed te doen, maar het zal natuurlijk fijn zijn als dat binnenkort niet meer hoeft.’

De Open Dag van de locatie vindt plaats op 30 januari. Hier zal het nieuwe schoolgebouw nog geen grote rol spelen. ‘Natuurlijk kijken leerlingen ook naar het gebouw wanneer ze kiezen voor een school, maar het is niet de hoofdmoot. Je moet je fijn voelen als je door een school loopt en het onderwijs moet bij je passen. Het is mooi dat we straks in een heel nieuw gebouw zitten, maar we kunnen ook goed onderwijs aanbieden in een te klein gebouw, en dat is het belangrijkste.’ Het ruimtetekort houdt Veldhuis niet tegen om een stroom aan nieuwe leerlingen te verwelkomen. ‘We hebben al jaren last van een ruimtegebrek. Inmiddels hebben we wel voldoende ruimte door die noodgebouwen, maar dus niet op één plek. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen dichtbij huis onderwijs kunnen volgen op een plek die goed bij hun past.’

Ondanks dat het nog even duurt, is Veldhuis al erg enthousiast over de nieuwe locatie: ‘Het is prachtig om zo’n mooi, nieuw schoolgebouw te hebben. Wat we wel echt mee willen nemen, is de sfeer in dit oude gebouw. We zijn een warme, kleinschalige school waar we ogen hebben voor de leerlingen en voor elkaar. Die gemoedelijke setting kan niet ontbreken. Het moet daarom ook geen steriel en strak gebouw worden, want dat past niet bij ons als school, maar ook niet bij het dorp. Verder is het natuurlijk fantastisch dat we onze leerlingen binnenkort kunnen ontvangen in iets nieuws en dat we gebruik kunnen maken van allerlei faciliteiten. Het belangrijkste blijft dat er genoeg ruimte is voor iedereen om goed onderwijs te geven en te volgen.’

UIT DE KRANT