Afbeelding
Foto:

Lezing: 150 jaar spoorlijn Leeuwarden-Groningen

dinsdag 21 november 2023 19:45

BUITENPOST - De Stichting Oud Achtkarspelen organiseert een lezing met als thema ‘150 jaar spoorlijn Leeuwarden-Groningen’. De heren Hans Elzinga en Wim Hoekema zullen de bezoekers op een plezierige en onderhoudende wijze, aan de hand van oude foto’s, door het verleden van de spoorlijn Leeuwarden-Groningen loodsen met een wat langere tussenstop in Buitenpost. De lezing vindt plaats op dinsdag 21 november om 19.45 uur in De Schakel aan de Voorstraat 15 te Buitenpost (ingang Berkenlaan). De toegang is gratis.

In 1866 werd een spoorlijn van Leeuwarden naar Groningen aangelegd, nadat er al eerder, in 1863, een spoor van Leeuwarden naar Harlingen was aangelegd. Bij het spoor kwam een stationsgebouw te staan, bestaande uit een vrij ruim en hoog middenstuk met lagere zijvleugels. Er waren twee wachtkamers, een plaatskaartenbureau en een bovenwoning waar de stationschef woonde. Tot 1969 heeft de stationschef in deze woning gewoond. Vlakbij het stationsgebouw stond een watertoren, want halverwege Leeuwarden en Groningen had de stoomtrein nieuw water nodig. In 1974 is het stationsgebouw afgebroken en vervangen door een kleiner gebouw. Vóór het aanleggen van het spoor konden de mensen met de postkoets van Leeuwarden naar Groningen reizen. Bij herberg De Roskam in Buitenpost was een halteplaats en werd er van paarden gewisseld. Na aanleg van het treinspoor werd het aanmerkelijk rustiger in de Roskam, veel mensen kozen voor het snellere vervoer per trein. Deze trein reed vijf keer per dag heen en weer. Een reis van Groningen naar Leeuwarden duurde een uur en twintig minuten.